Truiense kunstenaar Tom Herck heeft een nieuw opvallend project. Met negen betonnen speelkaarten van elk 4,6 meter hoog en 3,1 meter breed gaat hij een enorm kaartenhuis maken. Hij beschilderde zelf de reuzenkaarten met negen historische figuren en wereldleiders zoals Napoleon en Stalin.

Het nieuwe project van Tom Herck heet ‘Het Verval’ en springt meteen in het oog. Met maar liefst negen betonnen speelkaarten van elk 6.845 kilogram wil de Truiense kunstenaar een kaartenhuis van tien meter hoog en zes meter breed maken. “Het kaartenhuis staat als het ware symbool voor de fragiele constructie van verschillende politieke, filosofische en religieuze wereldbeelden, vandaar ook de naam Het Verval”, legt Tom Herck uit.

Om de betonnen kaarten te maken, trok Herck met zijn project naar VB Beton in Borgloon. “Eind 2014 contacteerde Tom ons om te vragen of we bereid waren om aan het project mee te werken. We houden van uitdagingen en dus hebben we niet getwijfeld”, vertelt Tom Ketels, commercieel directeur van VB Beton. “VB Beton heeft voor zo’n 15.000 euro aan materiaal en kennis ter beschikking gesteld en ook de stad Sint-Truiden, vzw Villarte en de provincie hebben me erg gesteund in dit project”, zegt Herck, die zijn kaartenhuis binnenkort zal opbouwen. Alleen is het nog niet helemaal duidelijk waar. “Er zijn nog enkele pistes, met als voornaamste de rotonde aan Stayen op de Tiensesteenweg in Sint-Truiden. Het overleg met Wegen en Verkeer hierover is aan de gang, maar nog niets is definitief”, klinkt het.

Bron: hln.be